İçecek Endüstrisinde Biyosit Kullanılıyor mu?

Süt ve diğer yiyecek ve içecek endüstrilerinde, ürün temas yüzeylerinde bulunan patojenik mikroorganizmaları engelleyerek ve içme suyunun güvenliğini sağlayarak gıda kaynaklı hastalık riskini azalttığından, dezenfektan ve dezenfektanların kullanımı güvenli ürünlerin üretiminin ayrılmaz bir parçasıdır.

Dezenfektanlar genel olarak oksitleyici ajanlar veya yüzey aktif bileşikler olarak gruplandırılabilir. Klor, içme suyu kaynaklarının güvenliğini sağlamak için en yaygın olarak kullanılan dezenfektandır.

Mikroorganizmaları öldürme yetenekleri nedeniyle, dezenfektanlar ve dezenfektanlara sıklıkla genel biyositler adı verilir. İşleme tesislerinde ve su dezenfeksiyonu için biyositlerin kullanımı sıkı bir şekilde düzenlenir.

İşleme tesislerinde yalnızca onaylı biyositler kullanılabilir ve bunların maksimum kullanım konsantrasyonları hem gıda hem de gıda ile temas etmeyen yüzeyler için belirtilmiştir. Ayrıca biyositlerin gıda ile temas eden yüzeylerde kullanımı genellikle ürünün bulunmadığı zamanlarda ortaya çıkar. Bununla birlikte, sudaki veya ürünle temas eden yüzeylerdeki kalıntılar, potansiyel olarak ürünle temas ederek düşük biyosit seviyelerine veya nihai üründe bunların parçalanma ürünlerinin saptanmasına neden olabilir.

Copyright © Biyosidal İş ve Çevre Sağlığı Derneği. Tüm Hakları Saklıdır.